Τίτλος Δημοσίευσης

Αποποινικοποίηση και οιονεί αποποινικοποίηση de jure στην Ελλάδα και στη Γαλλία προς όφελος των διοικητικών κυρώσεων

Συγγραφέας

Αθανασία Π. Συκιώτου

Δημοσιευμένη έρευνα

Μελέτη δημοσιευμένη στον τιμητικό τόμο που εξέδωσε ο Τομέας Ποινικών Επιστημών της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Μνήμη ΙΙ - Ι. Δασκαλόπουλου, Κ. Σταμάτη, Χρ. Μπάκα», (Επιμέλεια: Ν.Κουράκη), Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, τόμος Γ’, 1996, σελ.1119-1137

Περίληψη

Η μελέτη αυτή, εξετάζει το φαινόμενο της νομοθετικής αποποινικοποίησης ορισμένων τομέων του δικαίου υπό την έννοια -που έχω ορίσει ήδη στη διατριβή μου-  της αντικατάστασης των ποινικών κυρώσεων από αντίστοιχες διοικητικές.

Η μορφή αυτή  της αποποινικοποίησης παρουσιάζεται στην Γαλλία στο δίκαιο του ανταγωνισμού, ενώ στην  Ελλάδα έχει παρουσιαστεί στον τομέα των αγορανομικών παραβάσεων.

Εκτός από την καθαρή μορφή αποποινικοποίησης που θεωρώ ότι μπορεί να ορισθεί ως φαινόμενο νομοθετικής αντικατάστασης των ποινικών από τις διοικητικές κυρώσεις, θεωρώ ότι υπάρχει και μια λιγότερο εμφανής μορφή (και γι’αυτό την ονομάζω: “οιονεί”) νομοθετικής πάλι αποποινικοποίησης  (προς διαχωρισμό από την στην πράξη -de facto- διαμορφούμενη αποποινικοποίηση) που παρουσιάζεται με την  κατάργηση των ποινικών κυρώσεων  οι οποίες ενδέχεται να  συντρέχουν με  αντίστοιχες διοικητικές.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης εξετάζεται η  αποποινικοποίηση στην πρώτη της μορφή, όπως αυτή εμφανίζεται για  μεν τη Γαλλία στο δίκαιο του ανταγωνισμού, για δε την Ελλάδα στον τομέα των αγορανομικών παραβάσεων. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης αναλύεται  το φαινόμενο της  αποποινικοποίησης στην οιονεί μορφή της, που έχει εμφανισθεί μόνο στη Γαλλία στο δίκαιο  του χρηματιστηρίου. Παράλληλα, γίνεται διαχωρισμός από ένα άλλο φαινόμενο που προσομοιάζει με αυτό της οιονεί αποποινικοποίησης το οποίο έχει εμφανισθεί στον τομέα του δικαίου της ραδιοτηλεόρασης στην Γαλλία, δεν  αποτελεί όμως  στην ουσία παρά  μια ενίσχυση της κυρωτικής εξουσίας της Διοίκησης χωρίς  να προβαίνει ο νομοθέτης -έστω και έμμεσα- σε  αντικατάσταση των υπαρχουσών ποινικών κυρώσεων από αντίστοιχες διοικητικές.